top of page

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB) NEDİR?

Güncelleme tarihi: 11 Haz 2020

Obsesyon, kişinin tekrarlayıcı ve sürekli olan, aklından uzaklaştıramadığı düşüncelere denir. Bu düşünceler genellikle kişiye kaygı ve korku verir. Kişi bu kaygı ve korkuyu gidermek için sürekli tekrar eden bazı davranış ve zihinsel eylemlerde bulunur ve buna da kompulsiyon adı verilir. Yapılan davranışlar günlük aktiviteleri etkilemediği sürece sorun yaratmazlar. Fakat günlük işleyişi etkilemeye başladığında ve kişiye rahatsızlık verdiğinde bizlere bir rahatsızlık boyutunda olduğunu işaret eder.

Obsesif kompulsif bozukluğun toplumda görülme oranı %2 oranındadır. Erkeklerde ve kadınlarda görülme oranı ise eşit sayılacak kadar yakındır. Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler çoğunlukla düşünceleri ve davranışlarını mantıksız bulur ve direnmeye çalışırlar. Obsesyon ve kompulsiyonlar kişiye ve kültüre göre değişiklik gösterebilir. Hastalık veya mikrop bulaşmasından korkma, başkalarına saldırganlık göstererek zarar vereceği endişesi içerisinde olma, çeşitli dini ve cinsel temalar en sık karşılaşılan obsesyon türleridir. Sürekli ellerini yıkama veya duş alma, belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlama, kilit veya ocak gibi şeyleri kontrol etme, simetri, düzeltme ve sayma gibi davranışlar yaygın görülen kompulsiyon çeşitleridir.


Obsesif kompulsif bozukluğun nedeni tam olarak anlaşılmamış olmasına rağmen, yapılan araştırmalar sonucunda biyolojik ve çevresel faktörler ile ilişkili olabileceğini göstermiştir. Obsesif kompulsif bozukluğu olan bireylerin anne ve babalarında veya diğer birince derece akrabalarında obsesif kompulsif bozukluğun görülmesi rahatsızlığın genetik faktörden kaynaklı olabileceğini düşündürmektedir.


Obsesif kompulsif bozukluk, kişinin aile ve iş yaşamını, kişiler arası ilişkilerini önemli ölçüde olumsuz olarak etkilemekte ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Dolayısıyla tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediğinde kronik hale gelir ve düzenlenmesi zorlaşır ve daha uzun tedavi süreçlerine ihtiyaç duyulur.

Psikolog Ecem Duydu

 
 
 

Comments


© 2020 GEPAŞ AKADEMİ

TÜM HAKLARI SAKLIDIR.

logo_band_colored_2x.png
  • FacebookCover-31-31
  • TwitterCover-30
  • YoutubeCover-29
  • InstagramCover-28
iyzico_ile_ode_colored.png
bottom of page