DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI OLUŞTURMAK
- Gepaş Akademi
- 1 Eki 2020
- 2 dakikada okunur

Anne, baba ve çocuk ilişkisini olumsuz açıdan etkileyen konulardan bir tanesi de ders çalışmaya ilgili olan süreçtir. Bu süreç gerçek anlamda hem anneyi hem babayı hem de çocuğu etkilemektedir. Çünkü anne ve baba ‘çocuğunun yeterince ders çalışmadığından ve onları dinlemediğinden’ yakınır. Çocuk ise ‘yeterince çalıştığını, daha ne kadar çalışabileceğini ve molalara ihtiyaç duyduğunu’ söyler durur. Bu durumların önüne geçmek elbette mümkündür fakat erken yaşta önlemler almak önemli noktalardan biridir.
Çocuğun akademik açıdan başarılı olmasının altında yatan süreç aslında öğrenmeyi öğrenmektir. Bu sebeple, ders çalışma alışkanlığının temelinde sorumluluk becerisi yer alır. Çocuk sorumluluğunu ne kadar doğru bir şekilde kazanırsa, ders çalışma sorumluluğunu da kendi üzerine alması o kadar kolay olacaktır. Fakat günümüz anne ve babaları genelde çocuklarının her sorumluluğunu kendi üzerlerine almaktadır. Çocuklarının odasını toplayan, onları giydiren, okula giderken çocuklarının çantasını taşıyan, çantasını hazırlayan anne ve babalar görüyoruz... Aslında çocuklar, onların ihtiyaçlarının karşılandığı ama kendi ihtiyaçlarının bile farkında olmadıkları bir durumu yaşamaktadırlar. Sorumluluk almayan çocuk, ders çalışma alışkanlığını ne yazık ki kazanamamaktadır. Bu yüzden, çocuğunuzun alabileceği ve üstesinden gelebileceği tüm sorumluluklarını kendisi yapması için teşvik etmeli ve ona uygun ortam hazırlamalısınız.
Çocuğun dersin başına oturamamasını etkileyen sebeplerden bir tanesi de zamanını etkili kullanamamasından kaynaklanmaktadır. Bunun için yapılması gereken en önemli şey çocuğun her gün aynı saatte ders çalışıyor olması gerekir. Çocuğun zaman ve mekan kavramı da bu şekilde gelişiyor olacaktır.
Çocuğunuza ders çalışma alışkanlığı kazandırırken; çocuğunuz ders çalışırken ona yakın bir ortamda bulunmak ya da yanında oturmak önemli bir faktördür. Fakat bu durum, onun ödevlerini yaptırmak olarak algılanmamalıdır. Size ihtiyaç duyduğunda çocuğunuza yardım edebilmek ve ‘yanındayım’ mesajını verebilmek adına yakın ortamda bulunmak en doğrusu olacaktır. Anne ve baba olarak genellikle televizyon izlerken ya da daha eğlenceli bir aktivite yaparken, çocuğunuza ‘gidip odana ödevlerini yap’ demek ilk yapılan hatalardan biridir. Anne ve baba eğlenceli şeyler yaparken, ders çalışmayı da çocuğun ceza olarak algılamasına sebep oluyorlar. Dolayısıyla, çocuklar ders çalışmaktan nefret ediyorlar. Ders çalışma alışkanlığını kazandırabilmek için evdeki her bireyin bu duruma uyum sağlaması gerekmektedir. Evde televizyonun kapatılması, kitap ya da gazete okunması gibi…
Ders Çalışma Ortamında Nelere İhtiyaç Vardır?
- Çocuğunuzun ders çalışması için kendi odasına yönlendirilmesi gerekir. Aynı zamanda ve aynı mekanda ders çalışmak, çocuğunuzun çalışmaya daha kısa sürede adapte olmasını sağlayacaktır. Masa başında çalışması için kural koyulmamalıdır. Çünkü her çocuğun öğrenme şekli farklı olduğundan isterse yerde, masada ya da yatağın üzerinde çalışabilir.
- Çocuğunuzun düzenli, dikkatini dağıtacak fazla eşya ve obje olmayan, sade bir odada çalışma alışkanlığı kazandırmak daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.
- Çocuğunuzun ders çalışacağı ortamın ısısı da oldukça önemlidir. 18 – 20 derece en ideal ısıdır. Hava, ders çalışma performansını etkileyen bir konudur. Ders çalışılan ortamın sürekli devir daim eden, temiz bir hava olması gerekir. Çocuğunuz ne kadar çok temiz hava solursa, o kadar yüksek performansla ders çalışacaktır.
- Her çocuğun zorlandığı kısım dersin başına ilk oturma anıdır. Ders çalışmayla ilgili ilk adımı atmak gerçekten zordur. En etkili yöntemlerden bir tanesi çalışacakları ortama 10 dakika önceden güzel ve hafif bir koku sıkmaktır. Koku, insan beyninin duygu ve hafıza merkezlerini harekete geçirdiğinden, çocuğunuzun daha verimli çalışmasına ve öğrenme kalitesini arttırmaya katkı sağlayacaktır.
Psikolog Ecem Duydu
Comments